Porozumienie Rezydentów – sprawozdanie z pierwszego spotkania

24.10.2015 w Klubie Lekarza Warszawskiego Towarzystwa Lekarskiego przy ul. Raszyńskiej 54 odbyło się pierwsze krajowe spotkanie reaktywujące Porozumienie Rezydentów (PR), organizację, która 8 lat temu potrafiła wywalczyć lepsze warunki pracy młodych lekarzy, jak np. podniesienie wynagrodzenia do obecnego poziomu i poprawę warunków kształcenia.

Wspólnie z przedstawicielami Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy i Warszawskiej Okręgowej Izby Lekarskiej omówiono główne problemy dotyczące naszej grupy zawodowej – złe warunki kształcenia, niskie pensje, kompletnie nielicujące z naszym wykształceniem i ponoszoną odpowiedzialnością i nierespektowanie podstawowych praw pracowniczych.

Przybyła liczna (z trudem mieszcząca się w sali!) reprezentacja ludzi z całej Polski, m.in. z: Gdańska, Kielc, Łodzi, Olsztyna, Wrocławia i Warszawy. Celem spotkania było ustalenie we wspólnym gronie głównych postulatów grupy, a także zawiązanie formalnej struktury poprzez nadanie jej statusu prawnego i omówienie form samoorganizacji.

Poniżej przedstawione są główne ustalenia spotkania:

Główne postulaty

Porozumienie Rezydentów ma być oddolnym ruchem, którego cele i problemy będą definiować sami członkowie. Na chwilę obecną listę naszych postulatów można sprowadzić do trzech głównych celów strategicznych:

1. Zadbanie o jakość kształcenia specjalizacyjnego – chcielibyśmy rozwiązać problemy z odbywaniem przez lekarzy staży w zewnętrznych jednostkach szkoleniowych, otrzymywaniem odpowiedniego wsparcia merytorycznego etc.
  2. Przestrzeganie prawa przez pracodawców – zakończmy niechlubny zwyczaj niepłacenia za dyżury lub ich niekorzystnego rozliczania, stosowania równoważnego czasu pracy, bezprawnego i niezgodnego z programem specjalizacji zsyłania na SOR, etc.
  3. Zwiększenie wynagrodzenia – od czasu jego uchwalenia nieaktualizowanego choćby o inflację czy wzrost kosztów bytowych, wciąż nieadekwatne do ponoszonej odpowiedzialności i wykonywanej pracy

Status prawny

Zgodnie z ustaleniami pierwszego posiedzenia, jednogłośnie zadecydowano, że Porozumienie Rezydentów ma być poziomą strukturą OZZL, która podlega pod Zarząd Krajowy. Postanowiliśmy działać podpięci pod inną organizację, ponieważ mamy świadomość tego, że potrzebujemy starszego i doświadczonego partnera.

Oczywiście planujemy również współpracować z Izbami Lekarskimi na każdym szczeblu tej struktury (część z nas tam pracuje), w tym brać udział w posiedzeniach Komisji Młodego Lekarza. Izby będą ważnym partnerem ze względu na ich zaplecze strukturalne.

Zarząd

Pomimo bycia oddolną inicjatywą, zorganizowaną przez młodych lekarzy dla poprawy warunków pracy i kształcenia innych młodych lekarzy, doszliśmy do wniosku, że posiadanie własnej, wewnętrznej struktury jest niezbędne dla dalszego samoorganizowania się. By uniknąć dyktatorskich pokus, zadecydowaliśmy o powołaniu Zarządu, w skład którego na dzień dzisiejszy wchodzi 17 osób, a którego liczebność i skład w razie potrzeby będzie się zmieniać. Do zarządu zgłosiły się (lub zostały zaproponowane) osoby o największym napędzie do działania, gotowe poświęcić swój czas dla lepszej sprawy. Zarząd działa non-profit (poza osiągnięciem zysku dla ogółu). Są to osoby, do których możecie zgłaszać swoje uwagi i pomysły.

Sposób działania

Po nadaniu grupie formalnej struktury, przystąpimy do właściwych działań. Początkowo będzie to zaproszenie przedstawicieli władz na rozmowy (kultura wymaga najpierw podejścia profesjonalnego, mimo doświadczeń jakie mamy w rozmowach z Ministerstwem). Planujemy też akcje medialne, internetowe (wielu kolegów zaproponowało chęć pomocy przez swoich znajomych profesjonalnie zajmujących się Public Relations, mediami społecznościowymi, itp.), pokazujące naszą sytuację. Ma to zachęcić społeczeństwo do zastanowienia się, kim jesteśmy i jakie mamy realne problemy – o których przeciętny obywatel, ani nawet pacjent, nie ma pojęcia.

W najbliższym czasie do zrobienia pozostaje:

• stworzenie osobnej strony internetowej – o jej adresie poinformujemy, gdy powstanie
  • założenie listy mailingowej i skrzynki pocztowej – dzięki której każdy z rezydentów będzie mógł zgłosić swoje uwagi – każdy głos będzie istotny!

Kontakt

Podstawą wszelkich informacji bieżących będzie facebookowa grupa Porozumienie Rezydentów. Tam też znajdziecie kontakt do aktualnych członków zarządu.

Wśród autorów Będąc Młodym Lekarzem znajdują się działacze Porozumienia Rezydentów. Do czasu stworzenia osobnej strony internetowej, BML przejmie rolę organizacyjną ruchu Porozumienie Rezydentów – bądźcie więc na bieżąco poprzez:

Podsumowując i zachęcając do współpracy dodam, że my – młodzi lekarze – mamy ogromny potencjał i moc sprawczą dużo większą, niż mogłoby się nam samym wydawać. Widać w nas chęć do walki o nasze lepsze życie. Musimy wziąć się do roboty i przestać narzekać, że nic się nie zmieni, nie podejmując żadnych kroków. Musimy wykazać maksimum profesjonalizmu, zaangażowania i cierpliwości, aby każdy z nas miał poczucie, że walczy o lepsze dziś – nie, nie jutro – dziś.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim!